jump to navigation

Perutusan Ramadhan Pengerusi Task Force Kecemerlangan Miri September 15, 2007

Posted by taskforcemiri in Perutusan.
trackback

   

“Selamat Menyemarakkan Ramadhan 1428H”

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!

 

Sahabat-sahabat seperjuangan sekalian,

 

Ramadhan datang berkunjung lagi, membawa bersamanya pelbagai hikmat dan nikmat. Selain mendidik kita menyedari kehadiran Allah, dosa dan pahala, alam barzakh dan akhirat, syurga dan neraka, syaitan dan malaikat, Ramadhan juga membuat kita lebih sedar tentang hati, ruh, ilmu, akal dan nafsu. Pendidikan Ramadhan ini ternyata amat berkesan dalam membentuk jatidiri dan kekuatan umat Islam di sepanjang lipatan sejarah.  Ramadhan bolehlah dianggap sebagai satu sekolah latihan untuk mentarbiyah diri ke arah ketaqwaan kepada Allah. Ini kerana latihan amali di dalamnya memerlukan manusia melakukanya dengan penuh istiqamah, tunduk dan patuh dengan segala arahan lahiriah dan batiniah, dan bukan hanya sekadar menahan diri dari makan dan minum sahaja.

 

Di sekolah Ramadhan ini kita akan dilatih untuk meningkatkan tahap keimanan diri. Ihsan dan Itqan iaitu sentiasa berusaha untuk melayakkan diri ke tahap yang lebih tinggi adalah asas bagi membolehkan kita menerima dan melaksanakan segala perintah dan laranganNya dalam mencapai ‘ISO’ yang Allah tetapkan. Ia memberikan kekuatan kepada kita untuk berlumba-lumba berebut peluang “gandaan ganjaran, darajaat” di sisi Allah .

 

Dengan keyakinan dan tarbiyah inilah bangsa Arab dapat mendisiplinkan diri. Melalui keyakinan dan tarbiyah ini jugalah bangsa Melayu mempunyai kekuatan dan jatidiri, walaupun sebelumnya banyak dipengaruhi animisme. Dengannya pulalah seorang hamba seperti Bilal bin Rabah mampu merdeka dan memerdekakan orang lain dari perhambaan yang tersirat dan tersurat. Apabila hilang keyakinan ini, lunturlah Islam kita dan lenyaplah kekuatan seseorang. Dan apabila hilang Islam maka tiadalah nilai lagi seseorang itu di sisi Allah, baik dia seorang Arab, Melayu atau bangsa apa saja. Inilah yang disebut oleh Allah dalam ayat 13 Surah Al-Hujurat: “Sesungguhnya yang paling mulia di antara  kamu di sisi Allah adalah orang yang paling bertaqwa”.

 

Insya Allah apabila selesai ditarbiyah di sekolah Ramadhan nanti, kita akan lebih hebat dan penuh komitmen untuk meneruskan perjuangan. Jangan jadikan Ramadhan datang dan berlalu begitu saja tanpa ada sebarang perubahan dalam menjiwai agama. Fikiran kita perlu maju setapak lagi setelah tarbiyah ini diterima. Ingat… untuk menuju akhirat kita perlu berhadapan dengan dunia, gagal kita di dunia maka gagallah kita di Akhirat. Apa yang kita lakukan di dunia akan dipersoal oleh Allah di Akhirat nanti, sepertimana yang disabdakan oleh Rasulullah S.A.W (mafhumnya): “Setiap daripada kamu adalah pemimpin, dan setiap kamu akan dipertanggujawabkan terhadap kepimpinannya itu” (Sahih al-Bukhari, Sahih Muslim, Sunan al-Tarmizi dan Sunan Abu Daud).

 

Muslimin Muslimat yang dirahmati Allah,

 

Dalam era globalisasi ini kita berhadapan dengan pelbagai halangan dan rintangan. Maka untuk menghadapinya  kita perlu kreatif dan proaktif. Cuba kita lihat…. Kehancuran ummah dengan pelbagai gejala sekarang, puncanya adalah dari musuh-musuh Islam yang kreatif… Barat telah menjadikan perkara yang haram itu sesuatu yang menarik, memikat dan berlebihan, berbeza dengan kita yang menjadikan perkara halal sesuatu yang susah, menjijikkan dan sedikit. Semasa kita mencegah manusia daripada yang haram, kita perlu menyediakan alternatif yang halal. Dapat dikatakan bahawa Barat mempunyai produk yang kurang baik tetapi jurujualnya kreatif dan aktif, kita mempunyai produk yang baik tetapi jurujualnya pasif dan kurang baik. Mereka seolah-olah memandu kereta yang selalu rosak , tetapi penumpangnya adalah jurutera-jurutera dan mekanik-mekanik yang boleh membaikinya selalu. Kita pula seperti pemandu kereta baru yang diimport tanpa mempunyai pengetahuan mengenainya. Sesekali kereta itu rosak, kita berhenti di situ selama-lamanya..

 

Insya Allah, rebutlah peluang yang diberikan oleh Allah dengan kita sekali lagi dimasukkan ke sekolah Ramadhan untuk membina diri dan menanam tekad yang lebih jitu dan padu untuk memungkinkan kita menjadi agen perubahan sosial dan kebangkitan ummah.

 

Justeru itu, sempena Ramadhan ini marilah kita  tingkatkan pelaburan perniagaan kita dengan Allah yang cukup lumayan keuntungannya. Pilihlah Allah dan RasulNya, beribadah dan belajarlah bersungguh-sungguh agar Ramadhan ini tidak pergi begitu saja tanpa sebarang perubahan selepasnya nanti.

 

Ikhwah Akhawat Fillah,

 

Insya Allah, mudah-mudahan setelah kita selesai berada di sekolah Ramadhan nanti, kita akan menggunakan kekuatan Iman dan Amal yang kita perolehi darinya untuk mempertingkatkan usaha dan gerakan yang lebih tersusun dan penuh komitmen bagi membentuk generasi berilmu dan beramal.

 

Insya Allah, berusahalah di Ramadhan ini agar kita dianugerahkan sebagai ‘pelajar cemerlang’ di Akhirat nanti.

 

“Selamat Menghayati dan Menyemarakkan Ramadhan” 

“Kalau Bukan Kita, Siapa? Kalau Bukan Sekarang, Bila?”

 

Wallahu a’lam.

 

Salam Ramadhan;

Ustaz Ahmad Fauzi Yaakob

Pengerusi, 

Jawatankuasa Bertindak Pengurusan Kecemerlangan Miri. 

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: