jump to navigation

Kem Motivasi Insan Cemerlang UPSR 2008 Mei 4, 2008

Posted by taskforcemiri in Program dan Aktiviti.
trackback

Kem Motivasi Insan Cemerlang

“Kem Motivasi Insan Cemerlang UPSR 2008”

الحمدلله  رب  العالمين،  والصلاة  والسلام  على  اشرف  الأنبياء والمرسلين وعلى  اله  وصحبه  اجمعين

 

Alhamdulillah atas segala-galanya. Segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan sekalian alam Yang Maha Kaya lagi Maha Pemberi Hidayah. Selawat serta salam untuk kekasih Allah, Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW.

 

Di dalam usaha melestari generasi Rabbani di bumi Miri agar sentiasa menunjang agama, serta sekaligus bagi menggilap  potensi agar terus memiliki sahsiah dan akhlak yang murni, Jawatankuasa Bertindak (Task Force) Pengurusan Kecemerlangan, Unit Pendidikan Islam Dan Moral, Pejabat Pelajaran Gabungan Miri telah berikhtiar melaksanakan satu program membina jati diri pelajar cemerlang yang dinamakan sebagai ‘Kem Motivasi Insan Cemerlang UPSR 2008’ atau ringkasannya ‘KMIC UPSR 2008’.

 

Alhamdulillah, program KMIC UPSR 2008 telah berjaya dilangsungkan selama 3 hari 2 malam iaitu bermula pada 1 Mei sehingga 3 Mei 2008. Program yang bertujuan untuk melahirkan individu Muslim yang berkebolehan ini telah dikendalikan oleh 20 orang urus setia dan 15 orang fasilitator yang dipilih dalam kalangan  pelajar cemerlang dan terpilih Tingkatan 4 dan 5 dari 2 buah sekolah terkemuka di Miri iaitu SM Sains Miri dan SMK Agama Miri.  Alhamdulillah, seramai 153 orang murid Islam Tahun 6 yang cemerlang dan berpotensi cemerlang dari seluruh Bahagian Miri termasuk Daerah Kecil Baram dan Subis telah terpilih menyertai program motivasi, kepimpinan dan pendidikan ini.

 

Secara umumnya, KMIC UPSR 2008 pada kali ini sangat memberi makna kepada 3 pihak iaitu peserta, ibu bapa dan ahli-ahli Task Force Pengurusan Kecemerlangan sendiri. Bagi peserta program, mereka mendapat banyak pendedahan dari sudut ilmu dan pengalaman yang sedaya upaya memberi ‘tahu’ dan memberi ‘mahu’ kepada mereka agar dapat memperbaiki diri menjadi insan yang berguna pada masa hadapan. Mereka juga merasa segala susah dan senang apabila berada dalam situasi berjauhan dari ibu bapa, belajar berdikari, seterusnya mampu melatih diri untuk berada dalam sekolah berasrama kelak atau ketika menuntut di universiti 5-7 tahun akan datang.

 

 

Kepada ibu bapa, terutamanya dalam slot terakhir KMIC UPSR 2008, mereka dapat mendengar sendiri pengisian berbentuk ilmu dan pengalaman daripada seorang penceramah yang juga merupakan Timbalan Pengerusi 1 Task Force Pengurusan Kecemerlangan iaitu Puan Lily Bte Haji Morni dengan tajuk ‘Anakku Permataku’. Ibu bapa dapat diterapkan dengan semangat membara berkeinginan untuk menjadikan anak-anak permata masing-masing cemerlang bukan sahaja di dunia tetapi juga di Akhirat. Di akhir program ini, ibu bapa dapat melihat sendiri hasilnya apabila anak-anak yang mereka tinggalkan untuk menyertai KMIC UPSR 2008 ini memeluk dan mencium mereka dengan titisan air mata kesedaran. Adalah diharapkan semangat kesedaran untuk menjadi anak-anak yang soleh dapat disempurnakan hingga ke akhir hayat generasi muda pewaris Islam ini. 

 

Kepada ahli-ahli Task Force Pengurusan Kecemerlangan pula, inilah kali pertama sejak penubuhannya, program yang dijalankan melibatkan bukan sahaja peserta dalam kalangan murid-murid sekolah, tetapi juga ibu bapa mereka dengan sesi bersama ibu bapa pada sesi terakhir program. Tahniah dan terima kasih kepada semua ahli-ahli Task Force Pengurusan Kecemerlangan yang sangat komited dan berdedikasi. Selain itu, penggerak Task Force Pengurusan Kecemerlangan juga diharapkan dapat menimba banyak pengalaman dari ceramah-ceramah yang disampaikan di samping pengalaman menguruskan majlis yang melibatkan ramai jemputan luar. Semoga pengorbanan, kesungguhan dan perjuangan kita diterima oleh Allah dan dibalas dengan SyurgaNya. Amiin.

 

Lebih daripada itu, buat pertama kalinya juga Task Force Pengurusan Kecemerlangan dapat melihat kesungguhan dan pengorbanan penampilan sulung adik-adik fasilitator yang terpilih dari 2 buah sekolah yang hebat dalam menjayakan program KMIC UPSR 2008 kali ini. Dengan pemilihan fasilitator yang juga merupakan pelajar cemerlang di SM Sains Miri dan SMK Agama Miri ini, diharapkan dapat memberi input yang berkesan dalam mencernakan dan memotivasikan adik-adik peserta Tahun 6 dalam mencapai kejayaan dalam peperiksaan UPSR 2008.  

 

 

Akhir sekali, alhamdulillah, program ini banyak memberi faedah dan manfaat samada secara tersurat atau tersirat. Kesungguhan dan komitmen secara kerjasama yang diberikan oleh semua pihak tanpa mengira usia, darjat, bangsa dan agama dalam menjayakan program ini amatlah membanggakan. Semarak semangat perjuangan dan pengorbanan demi Islam dan kerana Allah mudah-mudahan telah berjaya dicernakan melalui program ini. Semoga misi kecemerlangan ummah dan negara dalam membangunkan modal insan berjaya dimartabatkan.

 

Akhir kalam, ‘Kalau Bukan Kita Siapa, Kalau Bukan Sekarang Bila?’.

 

Disediakan oleh;

Ustaz Roshaidin Bin Othman
Pengurus Program,
Kem Motivasi Insan Cemerlang UPSR 2008,
Jawatankuasa Bertindak (Task Force) Pengurusan Kecemerlangan,
Unit Pendidikan Islam Dan Moral,
Pejabat Pelajaran Gabungan Miri.

Advertisements

Komen-komen»

1. ju - September 27, 2008

task force berjaya…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: